Main content

Het transportprotocol voor elektronische berichten ebMS3/AS4 is uitermate geschikt om berichten betrouwbaar uit te wisselen tussen een of meerdere partijen. Berenschot en VKA starten in april 2018 gezamenlijk een onderzoek in opdracht van Logius: is er onder Digikoppeling gebruikers draagvlak om de ebMS3/AS4 standaard op te nemen in de Digikoppeling standaard?

Uw bijdrage telt

Berenschot en VKA verkennen de markt en interviewen gebruikers van Digikoppeling. Logius is ge├»nteresseerd in uw idee├źn, opmerkingen of suggesties over dit onderwerp. Deel uw bijdrage of stel uw vragen via aan Logius

ebMS3/AS4 toevoegen aan Digikoppeling?

Digikoppeling ebMS2, het Nederlandse profiel op ebMS2, wordt veel gebruikt binnen het toepassings- en werkingsgebied waarvoor Digikoppeling verplicht is. In de Digikoppeling Community wordt dit profiel nog actief onderhouden. Deze community heeft gevraagd om te onderzoeken of overheidsorganisaties baat hebben bij opnemen van ebMS3/AS4 in de Digikoppeling standaard.

Met het onderzoek wil Logius het antwoord vinden op de vragen:

  • bestaat er voldoende draagvlak om de nieuwe AS4-standaard op te nemen en de bestaande ebMS2-standaard uit te faseren;
  • welke mogelijkheden biedt AS4-gebruik;
  • welke hobbels zijn er te overwinnen;
  • wat is de roadmap van leveranciers voor de ondersteuning;
  • hoe ziet het landschap voor ebMS3/AS4 eruit.

Doorontwikkeling ebMS2 gestopt

Digikoppeling schrijft nu ebMS2 voor als standaard om berichten betrouwbaar en onweerlegbaar uit te wisselen. De opvolger van ebMS2 is ebMS3. Op ebMS3 is het profiel, een nadere afbakening, AS4 gedefinieerd. Voor grensoverschrijdend berichtenverkeer tussen de lidstaten schrijft de Europese commissie het AS4-profiel voor.

Gerelateerde dienst