Main content

Afgelopen weekend zijn valse MijnOverheid e-mails verstuurd. Er zijn 361 gevallen bekend van mensen die verleid zijn om hun DigiD-inloggegevens in te vullen op een valse website. Deze praktijk van criminelen wordt ook wel phishing genoemd.

De valse website is uit de lucht gehaald en de betreffende DigiD-accounts zijn direct geblokkeerd. Er bestaat de mogelijkheid dat persoonlijke gegevens zijn verzameld.

Logius (de beheerder van DigiD en MijnOverheid) doet aangifte bij de politie. De getroffen burgers zijn op de hoogte gesteld. Zij worden nu persoonlijk benaderd en geadviseerd waar op te letten om misbruik van hun gestolen gegevens te voorkomen en waar zij zich kunnen melden indien misbruik optreedt. Op mijn.overheid.nl/veiligheid staat wat iemand kan doen in het geval van phishing.

De overheid blijft zich actief inzetten om phishing tegen te gaan. De overheid voert continue voorlichtingscampagnes over veilig internetten en informeert mensen over hoe ze bijvoorbeeld valse e-mails kunnen herkennen. Zo stuurt MijnOverheid NOOIT e-mails met een link.

Gerelateerde dienst