API-standaarden: wie doet wat?

Logius Centrum voor Standaarden

Deelnemen aan het beheer en doorontwikkeling van het reeds verplichte REST-API design Rules en het NL Gov Profiel OAuth, kan op een aantal manieren.

In de eerste plaats door het aanmaken van issues op de Github pagina met specificaties, of een mail aan Logius via api@logius.nl

Daarnaast kunt u deelnemen aan het Technisch Overleg API standaarden. Tijdens dit overleg komen verschillende belanghebbenden een aantal keer per jaar bijeen om kleine en grotere wijzigen te bespreken en bestendigen.  De Technische overleggen zijn toegankelijke voor zowel overheden als marktpartijen. Aanmelden voor deze Technisch Overleggen kan via api@logius.nl

Kennisplatform API’s

Beide API-standaarden zijn ontwikkeld in het Kennisplatform API’s door een brede groep organisaties (o.a Logius). Nu de standaarden de ‘pas toe of leg uit’-status hebben ontvangen en daarmee verplicht zijn voor overheden en instellingen uit de (semi) publieke sector, heeft Logius per 1 september 2020 het beheer van de standaarden formeel overgenomen.

Het Kennisplatform API’s is daarmee niet verdwenen en blijft actief input leveren op de doorontwikkeling van de standaarden. Daarnaast werkt het Kennisplatform ook aan andere API-strandaarden die (nog) niet via ‘pas toe of leg uit’ verplicht zijn om toe te passen. (Zoals Open ID Connect OIDC en extensies op de ADR).

Deelname aan die ontwikkeling kan via de deelname aan de verschillende werkgroepen van het Kennisplatform. Meer informatie vindt u op de website van het Kennisplatform API's. Direct aanmelden voor een werkgroep kan via het aanmeldformulier.