Main content

Vanaf april 2021 kunnen ondernemers met één druk op de knop gegevens rechtstreeks verzenden naar de Productiestatistiek (PS). In deze omvangrijke jaarlijkse vragenlijst vraagt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) veel gegevens uit de financiële administratie. Bedrijven uit drie branches: accountancy, detailhandel en horeca, kunnen hier als eerste gebruik van maken.

Door RGS tijd besparen bij enquêtes

Het invullen van de verplichte vragenlijst kost ondernemers nu veel tijd. Gelukkig kan met RGS (Referentie GrootboekSchema) tot wel 75 procent van de vragenlijst automatisch ingevuld worden. Veel boekhoudpakketten ondersteunen al RGS. Maar dat alleen is niet voldoende. Voorwaarde voor het CBS is dat het boekhoudpakket een gestandaardiseerde export kan maken van de aan RGS-gekoppelde grootboekrekeningen.

RGS Brugstaat

Het CBS sluit voor deze oplossing aan op het formaat van de RGS Brugstaat (www.stipac.nl). Dit is een exportformat dat een deel van de softwaremarkt heeft afgesproken om RGS-gegevens uit te wisselen. De RGS Brugstaat toont de saldi van de grootboekrekeningen die gekoppeld zijn aan een RGS-code. Het CBS herkent de codes in de RGS Brugstaat, en koppelt deze aan de vragen in de vragenlijst.

Referentie GrootboekSchema en MKB bedrijven

MKB bedrijven kunnen de gegevens uit hun financiële administratie uploaden naar het CBS om de vragenlijst van de Productiestatistiek in te vullen. Voorwaarde is dat de financiële administratie van het bedrijf gekoppeld is aan het Referentie GrootboekSchema (RGS).

RGS is een landelijk afgesproken uniforme codering van financiële gegevens. Hierin staan de meeste grootboekrekeningen die het CBS nodig heeft om statistiek te maken. Het CBS maakt zelf de koppeling tussen RGS en de begrippen in de PS-vragenlijst. Het CBS wil dit in toekomst uitbreiden naar meer vragenlijsten.

Meer informatie

Lees Tijd besparen met enquêtes op de website van het CBS.
Of bekijk meer informatie over Referentie Grootboekschema.

Gerelateerde dienst