Main content

Nederlanders en EER-burgers die in het buitenland wonen, kunnen hun DigiD via videobellen activeren via Nederland Wereldwijd. Tot nu toe kon dit alleen gedaan worden bij een fysieke DigiD-balie van een beperkt aantal consulaten of ambassades.

Omdat door de coronapandemie het reizen lastiger werd, ontstond de behoefte voor een online mogelijkheid. Na een proef van ruim een half jaar, biedt Nederland Wereldwijd het videobellen voor een DigiD activatie vanaf 14 maart 2022 structureel aan. Deze dienstverlening is een samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Logius.

Hoe werkt het?

Om de DigiD te kunnen activeren controleert een medewerker van Nederland Wereldwijd de identiteit van de aanvrager. Hij stelt daarvoor een aantal controlevragen. De aanvrager moet in dat gesprek ook zijn identiteitsbewijs laten zien. De medewerker controleert hierbij gegevens van de aanvrager. Tijdens een proef van ruim een half jaar bleek dat een videogesprek een goed alternatief is voor een fysieke afspraak bij een DigiD-balie. Het contact center van Nederland Wereldwijd voert de videogesprekken voor Logius uit, ook in de avonduren, zodat klanten over de hele wereld geholpen kunnen worden. Zo zijn in 2021 ruim 6.000 klanten in het buitenland aan een DigiD geholpen.

Behoefte is groot

Nederlanders in het buitenland moeten vaak ver reizen naar een consulaat of ambassade. Soms zelfs naar een ander land. De nieuwe manier van activeren lost dan ook een groot probleem op. Al bij het begin van de proef in mei 2021 werd duidelijk hoe groot de behoefte is: de eerste 138 videogesprekken waren al snel gereserveerd. Inmiddels voert Nederland Wereldwijd 1.000 gesprekken per maand. De capaciteit verdubbelt naar 2.000 gesprekken.

Logius en DigiD

Iedereen regelt steeds meer online. Ook met de overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds. Vaak gaat het daarbij om persoonlijke gegevens. Veiligheid staat daarbij voorop. Nu, maar ook in de toekomst. Logius zorgt daarom voor veilige manieren van inloggen met DigiD. Zo blijven gegevens goed beschermd. Om de overheid voor iedereen veilig en toegankelijk te houden werkt Logius constant aan het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van DigiD en onderzoekt nieuwe oplossingen zodat niemand wordt uitgesloten.

In de praktijk

Onlangs spraken wij met Helen van der Sluys, accountmanager bij Nederland Wereldwijd. In het gesprek vertelt ze meer over de proef en hoe Nederland Wereldwijd in samenwerking met Logius het tot een succes hebben gemaakt.

 

Gerelateerde dienst(en)