Hoofdinhoud

Op 9, 10 en 11 december vond het Fieldlab Proactieve dienstverlening in een Federatief Datastelsel plaats in Utrecht. Dit fieldlab is een unieke kans om te werken aan moderne architectuurprincipes, het bevragen van data bij de bron en het delen van gegevens volgens standaarden en afspraken van het federatief datastelsel. Deelnemers krijgen toegang tot de nieuwste technologieën en inzichten, en de mogelijkheid om samen te werken met gelijkgestemde professionals uit verschillende overheidsorganisaties. 

Tijdens de drie dagen in december werd gewerkt aan de combinatie van technische oplossingen én het in kaart brengen van de juridische knelpunten om te komen tot proactieve dienstverlening rond de levensgebeurtenis ‘18 jaar worden’. Tijdens het Fieldlab werden tevens de mogelijkheden getoond van proactieve dienstverlening die een federatief datastelsel mogelijk maakt. Voor de technische oplossingen hebben inmiddels diverse teams van overheidsorganisaties zich aangemeld. Deze teams duiken in de technische aspecten van proactieve dienstverlening.

'Samen werken we aan het ontwikkelen van innovatieve oplossingen die niet alleen de dienstverlening verbeteren, maar ook als model dienen voor het toekomstige Federatief Datastelsel de overheid.'

Wat doet Logius?

Logius simuleert hierbij de benodigde metadata met behulp van standaarden van het Federatief Datastelsel. Hiermee zou een ontwikkelaar, leidinggevende, architect of andere betrokkene de benodigde informatie kunnen vinden die nodig is de casus te realiseren. Logius levert drie soorten metadata aan. Ten eerste een begrippenkader met een aantal begrippen van dit domein, opgesteld met behulp van de begrippenkadervoorzieningen op begrippen.stelselcatalogus.nl. Ten tweede wordt verwezen naar bestaande informatiemodellen met gegevensbeschrijvingen op stelselcatalogus.nl. Tot slot is met behulp van de standaard DCAT-AP-NLv3 beschreven op welke manier de beschikbare gegevens te benaderen zijn.

Metadata en Proof of concept

In het toekomstig Federatief Datastelsel is dezelfde metadata nodig om de doelstellingen te behalen. In het afgelopen jaar heeft Logius een Proof of Concept van een federatieve catalogus onderzocht. Hierin worden de huidige in productie beschikbare metadata van stelselcatalogus.nldata.overheid.nl en begrippenkaders gecombineerd. Logius heeft deze Linked Data bronnen onderling verbonden in een zogenaamde “metadata knowledge graph(MKG)”. Deze knowledge graph biedt diverse mogelijkheden om gebruikers te ondersteunen in hun zoektocht naar beschikbare informatie. Daarom kunnen op deze MKG per doelgroep verschillende federatieve catalogi ontwikkeld worden.

Gelijktijdig met de laatste dag van het Fieldlab vond ook de IBDS Stelseldag plaats. Logius presenteerde hier het Proof of Concept van de catalogus.

Meer informatie en vragen?

Lees ook Fieldlab Proactieve Dienstverlening voor meer informatie.