Main content

Het is voortaan mogelijk om in te loggen bij Amsterdam UMC via de DigiD app, waarmee een eenmalige controle (ID-check) van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart is uitgevoerd. Het is het eerste ziekenhuis dat de eenmalige ID-check vereist tijdens het inloggen met de DigiD app. Bij Amsterdam UMC worden patiëntengegevens opgeslagen in een beveiligde elektronische omgeving. In het patiëntenportaal ‘Mijn Dossier’ kunnen patiënten zelf (een gedeelte) van die informatie bekijken of aanpassen. Denk aan een overzicht van afspraken in het ziekenhuis of uitslagen van onderzoeken.

Aanleiding DigiD app met ID-check

Gebruikers hebben steeds vaker hun telefoon nodig tijdens het inloggen. Op die manier zijn persoonlijke gegevens beter beschermd. Sommige gegevens zijn extra privacygevoelig. Bijvoorbeeld gegevens over iemands gezondheid. Om zulke gegevens online te kunnen inzien of wijzigen is het nodig de ID-check aan de DigiD app toe te voegen.

Hoe werkt de ID-check?

De DigiD app gebruikt de NFC-lezer van de smartphone om de gegevens in de chip van een identiteitsbewijs te scannen. De gegevens worden vervolgens gecontroleerd bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens RivG) of het rijbewijzenregister van de RDW. DigiD slaat geen gegevens op, maar registreert alleen dat de controle correct is uitgevoerd.

Wat als iemand geen geschikte telefoon heeft?

Omdat niet iedereen over een smartphone of tablet met NFC-lezer beschikt, heeft DigiD de CheckID app ontwikkeld. Zo kan iemand anders op een ander apparaat met NFC-lezer de eenmalige ID-check uitvoeren. Bijvoorbeeld op het apparaat van een buurman of familielid.

Meer informatie over de ID-check vindt u op de website van DigiD. Meer weten over Mijn Dossier? Ga dan naar de website van Amsterdam UMC.

 

 

Gerelateerde dienst