Main content

Vanaf 1 oktober 2022 is het niet meer mogelijk om bij de Belastingdienst in te loggen met alleen een DigiD gebruikersnaam en wachtwoord. Vanaf dat moment kan iedereen alleen nog inloggen met de DigiD app of de sms-controle. Door in te loggen op Mijn Belastingdienst kan iemand bijvoorbeeld zijn of haar aangifte inkomstenbelasting doen.

Gebruikers goed voorbereid

De Belastingdienst en Logius hebben in nauwe samenwerking gebruikers zo goed mogelijk voorbereid op de overstap naar 2-factor inloggen. Naast het informeren via het DigiD-inlogscherm en verschillende communicatiekanalen is er extra aandacht uitgegaan naar digitaal minder vaardigen en laaggeletterden. Zo zijn er verschillende communicatiemiddelen ontwikkeld die zijn getest met deze doelgroepen.

Machtiging nabestaanden

Door de verandering naar 2-factor inloggen kunnen nabestaanden soms niet meer bij de gegevens van de Belastingdienst. Voor hen heeft Logius in samenwerking met de Belastingdienst een machtiging via een balie mogelijk gemaakt. Dit zorgt ervoor dat zij toch de belastingzaken na overlijden kunnen regelen.

Steeds vaker extra beveiliging nodig

Steeds vaker moet je bij organisaties inloggen met een extra beveiliging: de DigiD app of sms-controle. Iemand heeft dan altijd zijn of haar telefoon nodig bij het inloggen. Zo kan niemand anders bij hun persoonlijke gegevens, ook niet als iemand anders het DigiD-wachtwoord heeft. Deze extra beveiliging met de telefoon heet twee-factor-authenticatie.

Logius en DigiD

Iedereen regelt steeds meer online. Ook met de overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds. Vaak gaat het daarbij om persoonlijke gegevens. Veiligheid staat daarbij voorop. Nu, maar ook in de toekomst. Logius zorgt daarom voor veilige manieren van inloggen met DigiD. Zo blijven gegevens goed beschermd.

Gerelateerde dienst(en)