Main content
DigiD is officieel erkend als Europees inlogmiddel. Dit houdt in dat je straks met je DigiD online zaken kunt regelen met overheidsorganisaties in het buitenland. Het traject om officieel erkend te worden als Europees inlogmiddel heet ook wel notificatie. Om daar te komen moest DigiD wel voldoen aan de eisen van de Europese eIDAS verordening. Het is de tweede keer dat Logius dit traject succesvol heeft doorlopen. eHerkenning is in september 2019 genotificeerd. Alle erkende inlogmiddelen zijn gepubliceerd op de website van de Europese Unie.
Wanneer is het mogelijk?
Nu DigiD is erkend, hebben EER-lidstaten 12 maanden de tijd om DigiD toe te laten. Dat betekent dat de eIDAS-infrastructuur gereed moet worden gemaakt. Daarna moet het mogelijk zijn om met je DigiD in te loggen bij overheidsorganisaties in andere EER-lidstaten. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld als student je wilt aanmelden voor een studie in Barcelona. Of wanneer iemand verhuist naar Belgiƫ en zich bij de gemeente online wil inschrijven.
eIDAS verordening
De eIDAS-verordening heeft als doel dat online zaken regelen met overheidsorganisaties over de grens net zo makkelijk en veilig wordt als in eigen land. De verordening is sinds 29 september 2018 van kracht. Sindsdien moeten publieke organisaties en private organisaties met een publieke taak Europees erkende inlogmiddelen accepteren binnen hun digitale dienstverlening.