Main content

Dit jaar bestaat DigiD, het inlogmiddel van de Nederlandse overheid voor burgers, twintig jaar. En in die jaren heeft de dienst een enorme groei doorgemaakt. Inmiddels gebruiken meer dan 17 miljoen mensen DigiD om zaken te doen met de overheid. Het inlogmiddel geeft toegang tot ruim 600 overheidsorganisaties en duizenden dienstverleners. 

Van toen tot nu

De digitale wereld is in twintig jaar veranderd en DigiD verandert mee. Op DigiD.nl stond toen nog: “Eén wachtwoord voor alle internetcontacten met de overheid”. Nu, twintig jaar later ziet het er allemaal anders uit en is DigiD onmisbaar geworden in het dagelijks leven. Van medicijnen bijbestellen tot het rijbewijs online verlengen, met DigiD laat u zien wie u bent. 

Naast gebruikersnaam en wachtwoord zijn er tegenwoordig meer manieren waarop we inloggen. In 2006 werd het mogelijk om in twee stappen via een SMS-code in te loggen (twee-factor-authenticatie). Die extra stap zorgde voor meer veiligheid. In 2017 volgde de DigiD app voor mobiele apparaten. Daardoor hoefde men geen gebruikersnaam en wachtwoord meer te onthouden. De app werd meteen de makkelijkste manier om veilig in te loggen. Een belangrijke toevoeging aan de app is de ID-check. Die werd In 2020 toegevoegd. Door de identiteit te bevestigen met een identiteitsbewijs kunnen mensen toegang krijgen tot gevoelige persoonlijke gegevens. 

Tegenwoordig loggen mensen nauwelijks meer in met alleen hun gebruikersnaam en wachtwoord. Vrijwel iedereen werkt met twee-factor-authenticatie of gebruikt de DigiD app. Dat zijn ruim 17 miljoen accounts. Al meer dan 9 miljoen accounts hebben de eenmalige ID-check toegevoegd aan hun DigiD app. 

Blijven verbeteren

DigiD blijft zich ontwikkelen. Hierbij staan veiligheid, toegankelijkheid en gebruiksgemak voorop. Zo werd het enkele weken geleden nog makkelijker om in te loggen. Het is nu mogelijk om gezichtsherkenning en vingerafdrukcontrole toe te voegen als inlogmethode voor toegang tot de DigiD-app. 

Wilt u meer weten over de afgelopen jaren? Lees DigiD door de jaren heen.

Gerelateerde dienst(en)