Main content

IPv6 is de nieuwe versie van het Internet Protocol dat de basis is voor communicatie over het internet en besloten netwerken. Logius beheert het Nederlandse overheidsbrede IPv6-nummerplankader. Ook geeft Logius volgens een afgesproken methodiek IPv6-adressen uit aan overheidsorganisaties. Dit is besloten in het Nationaal Beraad Digitale Overheid. 

Om IPv6-adressen te kunnen gebruiken moeten organisaties hun netwerken geschikt maken voor IPv6. Zowel het bestaande IPv4 als IPv6 hebben de status van verplichte standaard (pas toe of leg uit) binnen de overheid.

Voordelen

  • IPv6-adressen die door overheidsorganisaties gebruikt worden zijn makkelijk herkenbaar als overheidsadressen.
  • Routers en firewalls kunnen simpel op IPv6-adressen filteren.
  • IPv6-adressen die door overheidsorganisaties gebruikt worden zijn ‘provider independent’, waardoor ze meegenomen kunnen worden bij de overstap naar een andere dienstaanbieder.
  • Overheidsorganisaties besparen kosten voor het lidmaatschap van het RIPE NCC.

Contact en ondersteuning

Zoekt u zakelijk contact met Logius? We zijn op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur bereikbaar.

Gerelateerd Nieuws

Ruim 85 procent gemeenten ook via IPv6 bereikbaar

22-12-2020
300 Nederlandse gemeenten zijn nu via het Internet Protocol versie 6 bereikbaar voor inwoners en bedrijven. Daarmee zijn ze klaar voor de toekomst.

Noordwijk nu ook bereikbaar via IPv6

15-10-2020
De gemeente Noordwijk is de eerste van de 64 gemeentelijke klanten van E-Zorg, die nu per mail ook via IPv6 bereikbaar zijn.

Overheid versnelt implementatie IPv6

25-09-2019
Op 4 oktober is de intentieverklaring IPv6 ondertekend door Logius, VNG Realisatie, verschillende leveranciers, serviceproviders en andere overheidsorganisaties.