Main content

De Bevoegdheidsverklaringsdienst geeft dienstverleners inzicht of een persoon of een organisatie bevoegdheid heeft om iemand anders wettelijk te vertegenwoordigen. Deze dienst levert sinds 1 juli 2023 al informatie over ouderlijk gezag; de voorziening voor bewind komt in 2024 uit de pilotfase en in productie beschikbaar.

Hoe het werkt

Een dienstverlener kan aansluiten op de Bevoegdheidsverklaringsdienst. Deze dienstverlener kan dankzij de Bevoegdheidsverklaringsdienst toetsen of een inloggende persoon wettelijke bevoegdheid heeft om voor een ander zaken te regelen. Het systeem van de Bevoegdheidsverklaringsdienst haalt gegevens op uit bronregisters, onder andere de Basisregistratie Personen (BRP). Met deze gegevens wordt een bevoegdheidsverklaring opgesteld. Op basis van deze bevoegdheidsverklaring kan de dienstverlener bepalen of de gebruiker zaken mag regelen.

Ouderlijk gezag

De Bevoegdheidsverklaringsdienst geeft organisaties informatie over het ouderlijk gezag van een kind. Zo weet bijvoorbeeld de Marechaussee of een ouder gezag heeft over een meereizend kind. Door het Burgerservicenummer van het kind of de ouder in te vullen, zien zij direct hoe het ouderlijk gezag is geregeld.

Bewindvoering en curatele

Hetzelfde geldt voor een bewindvoerder of curator die zaken wil doen namens een client. Bijvoorbeeld om financiƫle zaken te regelen bij een gemeente. Als de bewindsvoerder wil handelen namens de client, zal het systeem van de dienstverlener (zoals de gemeente) gegevens ophalen van de Bevoegdheidsverklaringsdienst. De Bevoegdheidsverklaringsdienst is voor bewind en voor curatele gekoppeld aan het register van de Raad voor de Rechtspraak.

De voorziening voor bewindvoering en curatele is nog in pilotfase.