Main content

In Release 5.17 zijn op maandag 14 december 2020 de volgende updates doorgevoerd:

Gebruikers kunnen inloggen met een identiteitskaart die is uitgegeven vanaf 4 januari 2021. Vanaf januari zien gebruikers deze nieuwe inlogmethode terug in het inlogscherm van DigiD. Daarnaast worden gebruikers via de website van DigiD geïnformeerd over deze nieuwe manier van inloggen.

Hoe werkt het?

Binnen 5 werkdagen na uitgifte van de identiteitskaart aan de gemeentebalie ontvangt de gebruiker een brief van DigiD. Daarmee kan hij de inlogfunctie van de identiteitskaart activeren in Mijn DigiD. Tijdens het inloggen scant de gebruiker zijn identiteitskaart met de DigiD app op een smartphone met NFC-lezer. Of hij gebruikt de DigiD app op een computer (Window/MacOS) die verbonden is aan een NFC-kaartlezer. Tijdens het scannen controleert DigiD of de identiteitskaart van die persoon is en of het geldig is. Daarnaast voert de gebruiker een pincode in die hoort bij zijn identiteitskaart.

In december 2020 start er bij 5 gemeenten een pilot waarbij gebruikers, zonder geschikt toestel, aan de gemeentebalie de ID-check kunnen toevoegen aan hun DigiD app. Gebruikers met een geschikt toestel, maar die moeite hebben met het toevoegen van de ID-check, kunnen er ook terecht. Voor deze pilot ziet de gebruiker de optie ‘activeren bij gemeente’ in het menu van de DigiD app. Deze pilot duurt ongeveer 3 maanden.

Logius verbetert de DigiD app continu. Een nieuwe update van de DigiD app vond plaats op maandag 11 januari 2021. De volgende wijzigingen zijn doorgevoerd:

  • Activeert de gebruiker een nieuwe DigiD app met een actieve app? En, is deze met een ID-check uitgevoerd? Dan is de ID-check in de nieuwe app automatisch toegevoegd.
     
  • Voor het activeren van een 6de DigiD app hoeft de gebruiker niet meer naar Mijn DigiD om één van de andere apps te deactiveren. De app die het langst niet gebruikt is, kan door de gebruiker worden gedeactiveerd in de DigiD app.

Gebruikers kunnen voortaan direct vanuit de geactiveerde DigiD app naar Mijn DigiD.

  • De gebruiker ontvangt een bericht bij de activatie van de DigiD app als het e-mailadres nog niet is toegevoegd aan het DigiD-account.
     
  • Na het activeren van de DigiD app wordt de gebruiker gevraagd of hij pushberichten wilt ontvangen.