Main content

Planning Certificaatwissel TLS-verkeer

29 september 2020

De certificaatwissel van de Digipoort PKIoverheid-certificaten zal op 29-09-2020 van 18.00 tot max. 23.59 uur plaatsvinden. Tijdens de certificaatwissel zijn de omgevingen tijdelijk niet beschikbaar.

Vervanging certificaten voor machine-naar-machineverbindingen (M2M)

Voor het einde van het jaar zullen de certificaten die gebruikt worden in de machine-naar-machineverbinding (M2M), door Publieke CA2020 certificaten en G1 Private certificaten worden vervangen. Op dit moment wordt aan de planning gewerkt van deze certificaat-vervangingen. Communicatie hierover volgt nog. Afhankelijk van uw configuratie zult u deze certificaat-vervangingen ook moeten opvolgen aan uw zijde. Uiteindelijk moeten alle certificaten van Digipoort aan het eind van 2020 zijn vervangen.

Waarom is deze certificaat-vervanging noodzakelijk?

Logius, de certificaatverstrekkers en het NCSC hebben een vervangingsplan van PKIoverheid-certificaten opgesteld nadat bekend werd dat een reeks certificaten niet voldoet aan de afgesproken richtlijnen.

Meer informatie over het vervangingsplan van PKIO-certificaten inclusief de veel gestelde vragen kunt u terugvinden in de blog: PKIoverheid certificaat-vervangingsplan. Bekijk ook een Infographic met enkele deadlines die van belang zijn. Met de certificaat-vervanging voldoet Digipoort aan de voorwaarde uit het vervangingsplan om vóór 1 oktober publiek vertrouwde certificaten te vervangen.

Acties

Het betreft Digipoort communicatie met informatie van en met:

Digipoort Financieel (WUS)

 • SBR Belastingdienst (WUS)
 • SBR Belastingdienst (WUS), e-machtigingen en e-mededelingen
 • Belastingdienst Loonheffingen (FTP)
 • UWV brieven (WUS), e-Machtigen en e-Mededelen

Digipoort Sociaal & Financieel (WUS)

 • Jaarrekening KVK
 • Jaarverantwoording OCW
 • UWV Verzuimmeldingen
 • e-Procurement

De certificaten van de volgende endpoints worden vervangen:

 • dgp2.procesinfrastructuur.nl
 • preprod-dgp2.procesinfrastructuur.nl
 • aansluiten.procesinfrastructuur.nl

De certificaten vindt u bij de DigiPoort communicatie


Deel van dienstverlening overgedragen aan de Douane

Een deel van de dienstverlening met betrekking tot de Digipoort is per 1 september 2020 overgedragen aan de Douane. Het betreft de dienstverlening voor de uitwisseling van gegevens met de Douane, Grensbewaking, NCA-SafeSeaNet en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit.

Dit betekent dat u voor nieuwe aanvragen met betrekking tot bovengenoemde organisaties contact kunt opnemen met de Nationale Helpdesk Douane.


Certificaatvervanging Digipoort

Digipoort gebruikt voor het beveiligen en ondertekenen van de communicatie PKIoverheid-certificaten. Deze PKIoverheid-certificaten zijn een onmisbare schakel in beveiligd internetverkeer. Een certificaat is een legitimatiebewijs van een website of ICT-systeem. Periodiek verlopen deze certificaten. Iedere keer dat deze certificaten verlopen, moet de certificaatinformatie van de nieuw te gebruiken PKIoverheid-certificaten worden gecommuniceerd.

Op deze pagina is alle certificaatinformatie te vinden die door Digipoort wordt gebruikt. Zowel de actuele certificaatinformatie als aanstaande certificaatinformatie.

De informatie is zoveel mogelijk geordend per berichtenstroom en per koppelvlak van Digipoort. Digipoort ondersteunt de volgende koppelvlakken:

 1. ebMS2 voor overheden
 2. WUS
 3. FTP / GBK
 4. SMTP-MTA / SMTP-MSA/POP3

Indien er een certificaatvervanging van toepassing is, wordt dit per berichtstroom gecommuniceerd. De (tijdelijke) informatie komt op de certificaatvervangingspagina te staan, na implementatie op productie wordt de informatie opgenomen in de aansluitdocumentatie.

Voor de volgende berichtstromen zijn de volgende certificaatvervangingen onderkend (klik op de link in de tabel voor meer informatie):

Berichtenstroom

Periode

SBR

Februari 2020
Augustus/ november 2019

E-procurement Februari 2020
Oktober / november 2019
   

Contact en ondersteuning

Zoekt u zakelijk contact met Logius? We zijn op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur bereikbaar.