Hoofdinhoud

DigiToegankelijk is de Nederlandse naam voor de standaard waarmee overheidsorganisaties hun websites en apps toegankelijk moeten maken voor alle burgers. Toegankelijk betekent hier bruikbaar voor iedereen: jong, oud, met of zonder beperking.

Toegankelijk voor iedereen

Overheidsorganisaties zijn verplicht websites en apps te maken die voldoen aan de eisen van DigiToegankelijk. Op digitoegankelijk.nl vindt u een stappenplan en stroomschema die beschrijven hoe een website of app toegankelijk gemaakt kan worden.

Toegankelijkheidsverklaring

Overheidsorganisaties hebben ook de verplichting een toegankelijkheidsverklaring te publiceren. In deze verklaring staat in hoeverre een website of app aan de toegankelijkheidseisen voldoet. Er staat ook in welke maatregelen de organisatie neemt om toegankelijkheid te waarborgen. De toegankelijkheidsverklaring moet voldoen aan specifieke eisen. Op toegankelijkheidsverklaring.nl is een invulassistent beschikbaar waarmee u een geldige verklaring kunt maken.

Gebaseerd op de WCAG

DigiToegankelijk is gebaseerd op een internationale toegankelijkheidsstandaard: de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze standaard is in beheer bij het World Wide Web Consortium (W3C).

Als een website of app aan de eisen van Digitoegankelijk voldoet, garandeert dit maximale toegankelijkheid door het toepassen van technische en inhoudelijke ontwerpprincipes.

Een website die toegankelijk is scoort bovendien beter op de volgende punten:

  • Gebruiksvriendelijkheid: het gemak waarmee bezoekers de website kunnen gebruiken, los van technologische of persoonlijke beperkingen.
  • Vindbaarheid: de vindbaarheid van een website in zoekmachines, maar ook de vindbaarheid van informatie bij gebruik van hulpmiddelen zoals voorleessoftware. Als een website zonder opmaak en interactie nog steeds begrijpelijk is, komt dat de vindbaarheid enorm ten goede.
  • Compatibiliteit: de mate waarin de website te gebruiken is in diverse browsers en op verschillende platformen, mobiele telefoons en tablets.
  • Bereik: de ondersteuning van een zo groot mogelijke doelgroep, inclusief bezoekers met een beperking en bezoekers die verouderde technologie of software gebruiken.
  • Duurzaamheid: de mate waarin een website aangepast en onderhouden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het eenvoudig veranderen van de vormgeving van de website.