IPv6

IPv6 is de nieuwe versie van het Internet Protocol dat de basis is voor communicatie over het internet en besloten netwerken. Logius beheert het Nederlandse overheidsbrede IPv6-nummerplankader. Ook geeft Logius volgens een afgesproken methodiek IPv6-adressen uit aan overheidsorganisaties. Dit is besloten in het Nationaal Beraad Digitale Overheid. 

Om IPv6-adressen te kunnen gebruiken moeten organisaties hun netwerken geschikt maken voor IPv6. Zowel het bestaande IPv4 als IPv6 hebben de status van verplichte standaard (pas toe of leg uit) binnen de overheid.

IPv6-adressen aanvragen

Overheidsorganisaties die IPv6 implementeren kunnen IPv6-adressen uit het overheidsbrede IPv6-nummerplan aanvragen bij het ministerie waar hun organisatie onder valt, of rechtstreeks bij Logius via het aanvraagformulier onderaan deze pagina. Na de aanvraag stellen overheidsorganisaties een eigen IPv6-nummerplan op voor het gebruik van deze IPv6-adressen.

Voordelen

  • IPv6-adressen die door overheidsorganisaties gebruikt worden zijn makkelijk herkenbaar als overheidsadressen.
  • Routers en firewalls kunnen simpel op IPv6-adressen filteren.
  • IPv6-adressen die door overheidsorganisaties gebruikt worden zijn ‘provider independent’, waardoor ze meegenomen kunnen worden bij de overstap naar een andere dienstaanbieder.
  • Overheidsorganisaties besparen kosten voor het lidmaatschap van het RIPE NCC.

Status

Beschikbaar voor organisaties met een publieke taak

Categorie

Toegang