×

Het kabinet heeft maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook op Logius heeft dit impact. Lees verder op 'Continuïteit dienstverlening Logius'

Organisatie-identificatienummer (OIN)

Wat is Organisatie-identificatienummer (OIN)?

Het OIN is een uniek identificerend nummer dat gebruikt wordt door organisaties met een publieke taak zoals overheidsorganisaties in de digitale communicatie met andere publieke of private partijen. Dit nummer kunt u aanvragen bij Logius. Elke overheidsorganisatie die digitaal zaken doet kan een uniek organisatie-identificatienummer krijgen.

Voor wie is OIN?

Voor overheidsorganisatie die zich willen identificeren.

Veilige identificatie van organisaties

Overheidsorganisaties bieden digitale dienstverlening aan burgers en bedrijven en wisselen onderling veilig gegevens met elkaar uit. Om dit mogelijk te maken moeten overheidsorganisaties, of private organisaties met een publieke taak digitaal herkenbaar en betrouwbaar zijn. Voor de identificatie van overheidsorganisaties wordt het OIN gebruikt. Voor bedrijven is het HRN het unieke identificerende nummer.

Wat is het HRN?

Ook bedrijven en privaatrechtelijke instellingen zonder publieke taak of bevoegdheid moeten door overheden geïdentificeerd kunnen worden. Daar wordt het Handelsregisternummer (HRN) voor gebruikt. Dit nummer wordt niet door Logius uitgegeven. Organisaties die niet in aanmerking komen voor een OIN, krijgen een HRN bij de aanvraag van een PKIoverheid-certificaat. De certificaatverlener (CSP) zal het HRN afleiden bij de creatie van het certificaat.

Status

Beschikbaar voor organisaties met een publieke taak

Categorie

Gegevensuitwisseling

Contact en ondersteuning

Zoekt u zakelijk contact met Logius? Het Servicecentrum is op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur actief.