Main content

Art de Blaauw

Directeur technologie en innovatie

Equinix

Met 1 aansluiting klaar zijn voor besloten gegevensuitwisseling met alle andere aangesloten overheidspartijen? Voor Art de Blaauw, directeur technologie en innovatie bij koppelnetwerkaanbieder Equinix, is het kraakhelder: hoe eerder alle organisaties met een publieke taak zijn aangesloten op Diginetwerk, hoe beter.

Connectiviteit neemt een vlucht

‘Vanuit het wereldwijde interconnectieplatform en overheidsdatacenter Equinix ben ik op 3 manieren betrokken bij Diginetwerk. Als leverancier sluiten wij overheidspartijen aan op Diginetwerk en zorgen we dat alles soepel blijft verlopen. Daarnaast leveren we het Koppelpunt Publieke Sector, het hart van Diginetwerk, dat de netwerken van alle verschillende koppelnetwerkaanbieders aan elkaar knoopt. En via Diginetwerk koppelen we overheidspartijen aan cloudomgevingen. Diginetwerk ken ik zodoende door en door. En ik geloof: hoe meer partijen zich aansluiten, hoe veiliger en sneller de gegevensuitwisseling tussen overheidsorganisaties wordt.

Geen overheidsorganisatie werkt tegenwoordig namelijk nog alleen. Voor het uitvoeren van veel taken werken ketenpartners samen en moeten ze onderling communiceren. Zoals de gemeente en de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens voor de uitgifte van een paspoort. De connectiviteit van de Nederlandse overheid nam onder druk van de coronacrisis het afgelopen jaar zelfs een nog verdere vlucht. In enkele maanden zetten overheidspartijen stappen die voorheen jaren hadden geduurd. Ze zijn meer verbonden dan ooit. En voor het veilig en soepel laten verlopen van die verbinding is 1 groot overheidsnetwerk, Diginetwerk, essentieel.’

Met alle partijen losse afspraken en verbindingen maken en onderhouden, hoeft niet meer.

De kracht van Diginetwerk

‘Met 1 aansluiting ben je klaar voor gegevensuitwisseling met alle andere aangesloten overheidspartijen. Dat brengt eenvoud, overzicht, gemak en vooral veiligheid. Je laat 1 koppeling tot stand brengen en bent dan via de infrastructuur van Diginetwerk verbonden. Met alle partijen losse afspraken en verbindingen maken en onderhouden, hoeft niet meer. Daarmee wordt het goedkoper. Je weet bovendien dat het gehele netwerk voldoet aan de standaarden. Het is een besloten verbinding, stukken veiliger dan een verbinding via internet. En veiligheid is zo belangrijk.’

Wanneer een Diginetwerkleverancier kan helpen

‘Wie overweegt aan te sluiten op Diginetwerk kan voor advies, aansluiting en beheer aankloppen bij een leverancier. Bij ons of een van de andere partijen. Dat is trouwens ook een voordeel van Diginetwerk: je hebt keuzevrijheid.

Wij gaan dan altijd met je in gesprek en geven graag voorbeelden van diensten die we al aan overheidsorganisaties aanbieden zoals voor het Rijksportaal, DigiInkoop of SaaS-diensten. We vragen door om te achterhalen wat je wensen en eisen zijn en denken mee over wat het beste is voor jouw processen. Niet alleen over Diginetwerk maar ook andere infrastructurele diensten om overheidsorganisaties te ondersteunen.  Onze architecten weten precies wat er mogelijk is, dus benut hun kennis gerust als je vragen of twijfels hebt.

Als je wilt aansluiten, kun je nagenoeg alles aan de leverancier overlaten. Zo hoeven overheidspartijen zich niet bezig te houden met de onderliggende infrastructuur en het beheer en onderhoud daarvan. Zij kunnen zich focussen op de bovenliggende applicaties en data. En op het helpen van burgers en bedrijven.’

Toekomstwens

‘Als ik organisaties met een publieke taak iets mag meegeven, dan is het: als je nog niet aangesloten bent op Diginetwerk, ga dan zo snel mogelijk in gesprek met één van de leveranciers. Dat geldt ook voor als je wél bent aangesloten, maar gebruikmaakt van een cloudomgeving waarvoor de verbinding nog via internet loopt. Een veilige koppeling met de cloud mag wat mij betreft namelijk nog wat meer aandacht krijgen. En ook daarvoor kunnen we de verbinding via Diginetwerk voor je regelen.