Hoofdinhoud

Woon je in het buitenland en vraag je DigiD aan? Dan kan je bij een DigiD-balie de DigiD-activeringscode ophalen: in bijvoorbeeld Rabat, Bangkok of Willemstad. Zit je op een booreiland of aan boord van een schip? Of ver weg van een balie? Dan kan je gewoon videobellen met een medewerker van NederlandWereldwijd. Helen van der Sluys, strategisch adviseur NederlandWereldwijd en Roel Vaessen, business consultant Logius vertellen over de belangrijkste ontwikkelingen.

Niet kunnen reizen, en nu?

Als je in het buitenland een DigiD aanvraagt, dan krijg je de DigiD activeringscode niet via een brief opgestuurd. Eerder moest je deze activeringscode ophalen bij één van de 14 DigiD-balies in de wereld of in Nederland. Dit betekende veel reizen en mensen waren hier niet blij mee. En soms is reizen ook niet mogelijk, bijvoorbeeld tijdens de coronapandemie. En hiervoor moest snel een oplossing voor komen. 

“Met Logius hebben we toen samen een proces uitgewerkt om de DigiD-activeringscode via een videobeafspraak te geven”, vertelt Helen van der Sluys. ”Dit moest wel goed en veilig kunnen, in meer talen en ook in de avond.” In 2021 werd het mogelijk om te videobellen met een medewerker van NederlandWereldwijd, Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sindsdien heeft NederlandWereldwijd meer dan 80.000 mensen in 162 landen geholpen aan een DigiD-activeringscode.

Helen: “We proberen iedereen in de wereld te helpen. Ook mensen die wat minder digitaal vaardig zijn. Heb je een afspraak en gaat alles goed? Dan is het binnen 10 minuten geregeld.”

Over de grens online zaken regelen

Roel Vaessen: “In 2022 werd nog meer mogelijk. Zo kan je met je DigiD over de grens online zaken regelen. Iemand die tijdelijk in Zweden woont en werkt, kan op de website van de Zweedse belastingdienst de belastingaangifte doen met DigiD. Ook als je een tijd in België hebt gewerkt, kan je met je DigiD je Belgisch pensioenoverzicht inzien.”

DigiD is erkend als Europees inlogmiddel en voldoet hiermee aan de Europese verordening eIDAS. eIDAS zorgt ervoor dat overheidsorganisaties in landen binnen de Europese Economische Ruimte (EER) elkaars inlogmiddelen toegang geven.