Main content

Bijna iedereen in Nederland heeft een DigiD. Een heel makkelijke en veilige manier om bij veel organisaties je zaken te kunnen regelen. Dat zijn vaak zeer persoonlijke zaken. Die wil je niet in verkeerde handen laten vallen. Alleen criminelen hebben de afgelopen jaren niet stilgezeten. Iedereen kent de phishing-mails en -sms’jes inmiddels wel.

Tot voor kort konden we bijna overal nog met een gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Maar om de gegevens van mensen beter te beschermen, is bij steeds meer organisaties een extra beveiliging nodig bij het inloggen. Dat kan een extra code zijn die je invoert of via een app op een telefoon. Dat is een stuk veiliger. Iemand die toch je wachtwoord weet te achterhalen, kan dan niet inloggen omdat diegene je telefoon niet heeft.  

Op gespannen voet

De overgang naar deze extra beveiliging is voor veel mensen geen probleem. Maar er zijn ook mensen die dit moeilijk vinden of ze hebben bijvoorbeeld geen (geschikte) mobiele telefoon. Op bijna 17 miljoen gebruikers van DigiD hebben we het dan al snel over grote aantallen mensen die moeite hebben om de stap te zetten. Veiligheid en gebruiksgemak lijken dan op gespannen voet met elkaar te staan. Logius helpt op allerlei manieren deze groep mensen, zodat zij toch gebruik kunnen maken van de digitale overheid. Daarnaast wordt DigiD constant verbeterd door onderzoek met gebruikers.

Hulp met DigiD

Voor ondersteuning kunnen mensen bijvoorbeeld terecht bij de helpdesk van DigiD. Daarnaast is het mogelijk om langs te gaan bij een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de bibliotheek. Hier kunnen mensen terecht met hun vragen over DigiD. Ook is het in veel bibliotheken mogelijk om een Digisterker-cursus te volgen. In deze cursus leer je hoe je DigiD gebruikt en hoe je bijvoorbeeld de app activeert. Mocht het dan alsnog niet lukken, kun je bij een aantal organisaties iemand toestemming geven jou te helpen om je zaken digitaal te regelen. Dat heet machtigen

Geen mobiele telefoon

Maar wat als je geen mobiele telefoon hebt? Ook dan is er de mogelijkheid om in te loggen met de extra beveiliging. Je kunt namelijk ook het nummer van een vaste telefoon opgeven in je DigiD-account. Tijdens het inloggen word je dan gebeld en wordt de sms-code uitgesproken. Zo is het account beter beveiligd zonder dat daar een mobiele telefoon voor nodig is.

Altijd alternatief voor digitaal

Voor sommige mensen lukt het gewoon echt niet om het digitaal te regelen. Voor deze groep moet er altijd een mogelijkheid zijn om hun zaken niet digitaal te regelen bij een organisatie, bijvoorbeeld op papier of bij een balie.

Logius en DigiD

Iedereen regelt steeds meer online. Ook met de overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds. Vaak gaat het daarbij om persoonlijke gegevens. Veiligheid staat daarbij voorop. Nu, maar ook in de toekomst. Logius zorgt daarom voor veilige manieren van inloggen met DigiD. Zo blijven gegevens goed beschermd. Om de overheid voor iedereen veilig en toegankelijk te houden werkt Logius constant aan het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van DigiD en onderzoekt nieuwe oplossingen zodat niemand wordt uitgesloten.