Main content

Logius gaat regelmatig in gesprek met mensen die onze producten en diensten gebruiken. Dit noemen we gebruikersonderzoek. Zo leren we hoe burgers onze websites en apps ervaren. We doen dit onder andere voor DigiD, MijnOverheid en DigiD Machtigen.

Elk gebruikersonderzoek heeft een ander doel. Uit de onderzoeken leren we bijvoorbeeld welke behoefte burgers hebben, kunnen we sneller gebruiksproblemen in kaart brengen en zien we hoe burgers onze diensten beoordelen. 

Dit type onderzoek maakt integraal onderdeel uit van onze werkprocessen. Het verbeteren van onze diensten is namelijk een constant proces.

Het gebruikersonderzoeksteam

Logius werkt met een team van 6 gebruikersonderzoekers. De onderzoeken die zij doen zijn grofweg in te delen in 2 type onderzoek; verkennend en validerend onderzoek. De inzichten uit de verkennende onderzoeken hebben een sturende werking op het ontwerp. De ontwerpers kunnen nu het burgerperspectief meenemen. De inzichten helpen ook om het werk te prioriteren, omdat er beter zicht is op wat burgers belangrijk vinden. De validerende onderzoeken zijn bedoeld om te toetsen of mensen onze websites en apps makkelijk kunnen gebruiken.  

Voor de onderzoeken wordt niet alleen met burgers gewerkt. Andere belangrijke schakels in het proces zijn bijvoorbeeld ontwerpers, communicatiemedewerkers, beleidsmedewerkers en medewerkers van uitvoeringsorganisaties.

Onderzoeksresultaten delen

De rapportages van onze gebruikersonderzoeken zijn op te vragen. De inzichten die we ophalen in onze onderzoeken kunnen nuttig zijn voor andere partijen binnen de overheid die ook werken aan (digitale) oplossingen.

Hoe vraag je een onderzoek op? 

Wil je één van de onderstaande rapporten van onze gebruikersonderzoeken ontvangen? 

Stuur dan een e-mail naar: UX@logius.nl

Welke onderzoeken zijn er op te vragen?

De continue burgeronderzoeken voor MijnOverheid
Het continu burgeronderzoek bestaat uit een kwantitatief en een kwalitatief onderdeel. Vaste vragenlijsten en wisselende themavragen vormen het kwantitatieve gedeelte. Daarnaast doen we klantreisonderzoeken (het kwalitatieve gedeelte), waarbij we met ongeveer 15 mensen individuele diepte-interviews houden. We onderzoeken met behulp van prototypes hoe zij verschillende momenten in de klantreis ervaren. Deze onderzoeken voeren we altijd uit samen met een afnemer of dienstaanbieder, zoals Justis of de Waarderingskamer.
Op te vragen onderzoeken
Peiling van juli 2023 Een online enquête om te onderzoeken hoe tevreden bestaande gebruikers zijn met MijnOverheid (Dit betreft een representatieve gebruikersgroep van 1000-3500 gebruikers van MijnOverheid per peiling). Het tevredenheidscijfer zit altijd rond de 7,5 tot 8.
Digitale inclusie onderzoeken
Logius voert kwalitatieve onderzoeken uit met kwetsbare groepen, denk hierbij aan laaggeletterden, ouderen, en mensen met motorische of visuele beperkingen. Deze groepen vragen om een specifieke onderzoeksaanpak. Het onderzoek richt zich op twee onderwerpen: hun ervaringen met de producten en mogelijke knelpunten die zij ervaren. De gebruikersonderzoekers van Logius observeren hen terwijl ze de belangrijkste taken uitvoeren op de websites en apps van DigiD, MijnOverheid, de Berichtenbox app en DigiD Machtigen.
Op te vragen onderzoeken
Onderzoek met mensen in kwetsbare posities: laaggeletterden Met dit onderzoek wilden we meer te weten komen over hoe de doelgroep onze producten gebruikt en ervaart. 
Verkennende onderzoeken
Bij verkennend onderzoek gaan we in op de wensen en behoeften van burgers rond een bepaald thema of vraagstuk. Wat hebben burgers nodig om hun digitale zaken met de overheid goed te regelen? Hiervoor gebruiken we soms een concept/prototype, andere keren doen we diepte-interviews. De inzichten die zijn opgehaald, worden gebruikt bij de (door)ontwikkeling van een product of dienst.
Op dit moment nog geen op te vragen onderzoeken
Validerende onderzoeken
In dit type onderzoek willen we onderzoeken hoe goed burgers de geboden oplossingen begrijpen en gebruiken. We evalueren of een prototype duidelijk, overzichtelijk, begrijpelijk en gebruiksvriendelijk is. Dit onderzoek geeft ontwerpers concrete feedback om het prototype te verbeteren. We herhalen dit proces vaak meerdere keren.
Op te vragen onderzoeken
Brieven overgang twee-factor-authenticatie Het doel van dit onderzoek was om na te gaan of lezers de brief over twee-factor-authenticatie begrepen en of ze zich geprikkeld voelden om actie te ondernemen. Er zijn meerdere versies van de brief getest.
MijnDigiD  Het doel van dit onderzoek was om te achterhalen wat de knelpunten waren voor mensen met een visuele beperking tijdens het inloggen met of bij DigiD. En wat het team kon doen om deze knelpunten weg te nemen.
Berichtvoorkeuren Als er nieuwe organisaties aansluiten op de Berichtenbox, vraagt MijnOverheid aan gebruikers of zij digitale berichten van deze organisatie willen ontvangen. Dit leidt sommige gebruikers af. Er is een vernieuwd ontwerp getest. Hieruit bleek dat een aantal vernieuwingen nog niet duidelijk was. Op basis van deze informatie is het prototype aangepast en opnieuw getest.