Hoofdinhoud
Samenwerking in de Cloud: hoe infrastructuur kan bijdragen aan één overheidsbeleving (VOL)
De digitale dienstverlening heeft de keten van gekoppelde applicaties en databronnen complexer gemaakt. Deze loopt vaak over meerdere overheidsorganisaties heen. Samenwerking tussen deze organisaties is essentieel om een goede dienstverlening te kunnen blijven leveren richting burgers en ondernemers; een samenwerking die steeds meer wordt gevonden in de cloud. Cloud dienstverlening maakt het mogelijk om eenvoudig data, netwerken en apps te delen met andere partijen buiten je organisatie. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laten we zien hoe cloudoplossingen voor overheidsorganisaties kunnen worden ingezet, wat de bijdrage kan zijn van onze infrastructuurdiensten (Diginetwerk, Standaard Platform en Centraal Aansluitpunt) en waarom cloud ook van belang kan zijn voor jou.
API's Unleashed: De Onzichtbare Motor van Moderne Innovatie (VOL)
API Standaarden zijn volop in beweging en ontwikkeling. In deze sessie nemen we jullie mee in de de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en op basis hiervan schetsen we de de weg vooruit. Eenduidig vormgegeven API's en Data zijn onmisbaar om nieuwe interactie met de overheid te faciliteren. Alle Apps, chatbots, AI en portalen die bedrijven ontwikkelen zijn afhankelijk van de data die de overheid beheert en ontsluit met API's. Na afloop van de sessie ben je helemaal bijgepraat over de actuele stand van zaken ten aanzien van de API standaarden en nog belangrijker de ontwikkelingen voor de komende jaren en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen.
Afsprakenstelsels de basis voor een digitale overheid! (VOL)
Afsprakenstelsels (ook bekend als trust frameworks) vormen een belangrijke basis om gegevens uit te wisselen binnen en buiten de overheid. Deze basis bevat spelregels over vertrouwen en interoperabiliteit en maakt het mogelijk om tussen private en publieke partijen goed samen te werken. Logius beheert diverse afsprakenstelsel, denk aan Diginetwerk, SBR en eHerkenning. Ook is Logius in het kader van Govtech actief betrokken bij een nieuw afsprakenstelsel genaamd Trusted Information Partners (TIP). In deze publiek private samenwerking wordt actief samengewerkt aan een toekomst waarin burgers, ondernemers en overheid op eenvoudige en betrouwbare wijze digitaal zaken kunnen doen. Tijdens deze sessie delen onderzoekers van de TU Delft de laatste inzichten op het gebied van afsprakenstelsels( trust frameworks) aan de hand van een real life casus. Op een interactieve manier wordt je meegenomen in hoe je zo’n samenwerking tot een succes maakt.
MijnOverheid 2.0: Samenwerken voor burgers en ondernemingen
Hoe ziet de toekomst van Mijn Overheid eruit? Logius en BZK onderzoeken op een ontwerpende manier hoe de digitale dienstverlening van de overheid verbeterd kan worden. Dit doen we samen met burgers, ondernemers en uitvoeringsorganisaties. In deze sessie nemen wij jou mee in onze aanpak en delen wij de visie die BZK op grond hiervan heeft ontwikkeld. Tenslotte blikken we vooruit op wat dit betekent voor de voorzieningen die we nu hebben.
Ronde 2
Voordelen en ontwikkelingen in digitaal zakendoen met de overheid (VOL)
Samen optrekken richting één overheid en efficiënter digitaal zakendoen: hoe doe je dat? In deze sessie nemen Logius Standaarden en Voorzieningen, de Nederlandse Peppolautoriteit en het Kenniscentrum E-procurement je mee in alle voordelen en ontwikkelingen rondom digitaal zakendoen – zoals e-facturatie en e-ordering. Ook geven zij aan hoe ze je (kunnen) helpen om deze doelstelling te realiseren.
De id-wallet; wat kan jouw organisatie al doen? (VOL)
BZK en Logius nemen jou op een interactieve manier mee in de wereld van id-wallets. Met een id-wallet krijgen burgers regie over hun eigen gegevens. Hoe werk zo’n wallet eigenlijk, wat gebeurt er op dit moment al in Nederland en nog veel belangrijker; wat kun je zelf of als organisatie nu al doen?
Kijk mee met de implementatie van de Wet open overheid!
Het ministerie van Binnenlandse zaken vertelt je over de wettelijke inwerkingtreding van de eerste tranche informatiecategorieën en een doorkijk naar de hierop volgende tranche. KOOP neemt je mee in de stand van zaken van de Woo-index. We gaan vervolgens in op de vraag; 'hoe komt alle informatie die actief openbaar gemaakt wordt door bestuursorganen naar open.overheid.nl, het centrale zoekportaal'? Hierbij lichten we de bestaande publicatiemogelijkheden en de nieuwste ontwikkelingen toe.
Inspiratiesessie AI: welke meerwaarde kan AI bieden binnen de overheid?
De toeslagenaffaire heeft er onder andere toe geleid dat men terughoudend is met het toepassen van AI binnen de overheid. Er moeten voldoende waarborgen aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat burgers en bedrijven niet onbedoeld worden benadeeld. Ook de invoering van de AI Act zorgt dat AI toepassingen aan strikte regels moeten voldoen. Toch zijn er al veel succesvolle voorbeelden beschikbaar waar het inzetten van AI binnen de overheid leidt tot een betere dienstverlening. In deze sessie worden een aantal van deze voorbeelden uitgelicht. Daarnaast wordt aandacht besteed aan een aantal initiatieven binnen Logius waarbij AI wordt gebruikt om de dienstverlening te verbeteren.
Ronde 3
BerichtenBoost MijnOverheid: maak maximaal gebruik van de Berichtenbox (VOL)
In deze sessie staat het gebruik van de MijnOverheid Berichtenbox voor afnemers centraal. Hoe kan jouw organisatie het gebruik van de Berichtenbox maximaliseren? Om dit duidelijk te maken worden succesverhalen gedeeld van verschillende afnemers, worden de functionaliteiten van de Berichtenbox nader uitgelegd en geven de presentatoren tips & tricks over het effectief inzetten van de Berichtenbox als dé digitale brievenbus van de overheid. Wil jij jouw organisatie een BerichtenBoost geven? Dan is dit een sessie die je niet kunt missen!
DigiD en DigiD Machtigen: kom in actie!
Hoe kan ik mijn dienstverlening op het juiste niveau aan mijn klanten aanbieden? Waar moet ik aan denken als het om machtigen gaat? Wat is de stand van zaken rondom Vertegenwoordigen? Laat je informeren en inspireren!
PKIoverheid; in vertrouwen communiceren (VOL)
De aanwezigen laten ervaren dat digitale communicatie in de basis niet te vertrouwen is, of dit nu het uitwisselen van gegevens betreft, danwel e-mails of PDF documenten zijn. Gelukkig zijn er methodes om wel veilig een extra waarborg toe te voegen: PKI(overheid). Hoe werkt dit en wat heb je er voor nodig? We nemen de aanwezigen mee door het hele proces, van beleid en controle naar uitgifte certificaat TSP en gebruik door afnemer en voorzieningen.