Main content

Tijdens de roadshow zijn er verschillende break-out sessies waarin dieper ingaan op specifieke onderwerpen. Op deze pagina staat een uitgebreide uitleg over wat je van de break-out sessies kunt verwachten.

Ronde 1

Afsprakenstelsels de basis voor een digitale overheid!

Afsprakenstelsels (ook bekend als trust frameworks) vormen een belangrijke basis om gegevens uit te wisselen binnen en buiten de overheid. Deze basis bevat spelregels over vertrouwen en interoperabiliteit en maakt het mogelijk om tussen private en publieke partijen goed samen te werken. Logius beheert diverse afsprakenstelsel, denk aan Diginetwerk, SBR en eHerkenning. Ook is Logius in het kader van Govtech actief betrokken bij een nieuw afsprakenstelsel genaamd Trusted Information Partners (TIP). In deze publiek private samenwerking wordt actief samengewerkt aan een toekomst waarin burgers, ondernemers en overheid op eenvoudige en betrouwbare wijze digitaal zaken kunnen doen.  Tijdens deze sessie delen onderzoekers van de TU Delft de laatste inzichten op het gebied van afsprakenstelsels( trust frameworks) aan de hand van een real life casus. Op een interactieve manier wordt je meegenomen in hoe je zo’n samenwerking tot een succes maakt.

MijnOverheid 2.0: Samenwerken voor burgers en ondernemingen

Hoe ziet de toekomst van Mijn Overheid eruit? Logius en BZK onderzoeken op een ontwerpende manier hoe de digitale dienstverlening van de overheid verbeterd kan worden. Dit doen we samen met burgers, ondernemers en uitvoeringsorganisaties. In deze sessie nemen wij jou mee in onze aanpak en delen wij de visie die BZK op grond hiervan heeft ontwikkeld. Tenslotte blikken we vooruit op wat dit betekent voor de voorzieningen die we nu hebben.

Ronde 2

Kijk mee met de implementatie van de Wet open overheid! 

Het ministerie van Binnenlandse zaken vertelt je over de wettelijke inwerkingtreding van de eerste tranche informatiecategorieën en een doorkijk naar de hierop volgende tranche. KOOP neemt je mee in de stand van zaken van de Woo-index. We gaan vervolgens in op de vraag; 'hoe komt alle informatie die actief openbaar gemaakt wordt door bestuursorganen naar open.overheid.nl, het centrale zoekportaal'? Hierbij lichten we de bestaande publicatiemogelijkheden en de nieuwste ontwikkelingen toe.

Inspiratiesessie AI: welke meerwaarde kan AI bieden binnen de overheid?

De toeslagenaffaire heeft er onder andere toe geleid dat men terughoudend is met het toepassen van AI binnen de overheid. Er moeten voldoende waarborgen aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat burgers en bedrijven niet onbedoeld worden benadeeld. Ook de invoering van de AI Act zorgt dat AI toepassingen aan strikte regels moeten voldoen. Toch zijn er al veel succesvolle voorbeelden beschikbaar waar het inzetten van AI binnen de overheid leidt tot een betere dienstverlening. In deze sessie worden een aantal van deze voorbeelden uitgelicht. Daarnaast wordt aandacht besteed aan een aantal initiatieven binnen Logius waarbij AI wordt gebruikt om de dienstverlening te verbeteren.

Ronde 3

PKIoverheid; in vertrouwen communiceren

De aanwezigen laten ervaren dat digitale communicatie in de basis niet te vertrouwen is, of dit nu het uitwisselen van gegevens betreft, danwel e-mails of PDF documenten zijn. Gelukkig zijn er methodes om wel veilig een extra waarborg toe te voegen: PKI(overheid). Hoe werkt dit en wat heb je er voor nodig? We nemen de aanwezigen mee door het hele proces, van beleid en controle naar uitgifte certificaat TSP en gebruik door afnemer en voorzieningen.