Main content

Vijf vragen aan … Cindy Babis (42 jaar) Scrum Master bij Logius. Cindy wilde vroeger stewardess worden, maar werd reisadviseur en later Agile teamcoach. Ze krijgt energie van het begeleiden van teams. Dat doet ze nu volop als Scrum Master bij Logius. “Van ieder team kun je nog wat mooiers maken door ze daarin te begeleiden.”

Wat wilde je vroeger worden als je groot was?

Vanaf het moment dat ik een keer met mijn ouders op vliegvakantie ging, wat vroeger echt bijzonder was, wilde ik stewardess worden. Ik keek vol bewondering naar die dames die in dat vliegtuig aan het werk waren. Later leek dat me toch wat minder interessant, maar het toerisme bleef wel trekken.

Kennismaken

Wil je vrijblijvend online kennismaken met Logius? 

Maak een afspraak

Wat voor werk heb je hiervoor gedaan?

Zo belandde ik bij D-reizen als reisadviseur. In redelijk korte tijd groeide ik door naar de functie van reisbureaumanager en gaf ik leiding aan meerdere filialen. Toen ik voorzag dat de reisbranche zou veranderen, liet ik me omscholen. Mijn grootste ambitie was het opleiden van mensen en hen helpen bij hun ontwikkeling. Ik belandde op het hoofdkantoor en verzorgde diverse trainingen zoals verkoop-, klantgerichtheids- en communicatietrainingen. Ik stapte over naar Eneco waar ik training en coaching on the job gaf aan klantadviseurs. De energieleverancier ging een transitie in van traditioneel werken met teams met teamleiders naar Agile werken. Ik volgde scrum trainingen en kreeg de rol van Agile teamcoach. Begin vorig jaar startte ik bij Logius als Scrum Master.

Waar krijg je veel energie van?

Wanneer teams zich ontwikkelen en er dingen beter gaan, al is het maar in kleine stapjes. De SAFe Agile werkwijze geeft teams veel ruimte om eigen keuzes te maken. Toen mijn vorige werkgever net startte met deze werkwijze hadden veel mensen moeite met die verantwoordelijkheid. Ze moesten eraan wennen dat ze niet meer zo strak aangestuurd werden en daarom liep het niet direct. Maar door zelf initiatief te nemen en successen te ervaren, groeide het team en ontstond zelfvertrouwen. Bijdragen aan die ontwikkeling met als resultaat dat een team empowered wordt, dat geeft mij energie.

Hoe past dat bij Logius?

Logius werkt nu bijna twee jaar volgens de SAFe Agile werkwijze en er is nog altijd ruimte voor verbetering. Het team is nooit ‘af’, de samenstelling verandert soms en we werken met leverancier teams. Van ieder team kun je nog wat mooiers maken door ze daarin te begeleiden. Ook teams die al goed lopen. De onderlinge samenwerking kan beter of het werkproces nóg efficiënter. Ikzelf werk voor drie teams en ieder team is anders, dat maakt het ook zo leuk. Mensen uit het team brengen een bepaalde dynamiek mee en elk team heeft zijn eigen uitdagingen en zwaktes, maar uiteraard ook zijn sterke punten.

Ik vind het boeiend om te zien welke ontwikkelingen er allemaal zijn en live worden gezet. Heel leuk om daar onderdeel van uit te maken.

Wat waardeer je vooral in je werk?

De rol van Scrum Master is een hele brede rol. Als facilitator ondersteun je enerzijds het team en anderzijds de diverse events, zoals bijvoorbeeld de Daily standup en de Retrospective. Je faciliteert het gesprek door bijvoorbeeld een geschikte vorm te kiezen en veel vragen te stellen. Daarmee help je het team om zelf tot bepaalde beslissingen te komen. Ook coach ik de Productowner en teamleden door inzichten te geven en zo hun gedrag of vaardigheden te verbeteren. Alles om de onderlinge samenwerking te verbeteren.

Bij Logius werkte ik eerder dit jaar voor het team van de Berichtenbox en momenteel onder andere voor de DigiD app. Beide zijn hele tastbare diensten die iedereen kent. Ik vind het boeiend om te zien welke ontwikkelingen er allemaal zijn en live worden gezet. Heel leuk om daar onderdeel van uit te maken. Ik was al in het bezit van diverse certificeringen zoals de Professionele Scrum Master certificering (PSM1) en Professional Productowner (PSPO1) en had meerdere trainingen gevolgd waaronder de Agile Foundation/Scrum Foundation, maar had nog geen werkervaring in de ICT. Ik ben Logius dankbaar dat ik ondanks dat in deze rol kon starten. Ik ben van mening dat kennis van het proces ook belangrijker is dan kennis van de ICT. Uiteindelijk gaat het om de samenwerking in het team; hoe laat je het team functioneren. Dankzij deze kans kan ik mezelf nog verder ontwikkelen.