Hoofdinhoud

“We zorgen ervoor dat onze toepassingen begrijpelijk, gebruiksvriendelijk en toegankelijk zijn voor alle Nederlanders,” zegt Rükiye Aytekin, SIEM specialist Security Operations Center bij Logius. “Dat vereist dat onze werkvloer de diversiteit in de samenleving weerspiegelt.”

“Ook veiligheid van de digitale overheid staat bij Logius centraal”, zegt Aytekin. “We willen voorbereid zijn op allerlei soorten beveiligingsincidenten en aanvallen. Dat kan alleen als iedereen weet wat er moet gebeuren in het geval de digitale overheid onbereikbaar is vanwege een calamiteit. We testen bovendien de weerbaarheid van onze systemen regelmatig.”

Traineeship

Aytekin kwam terecht bij Logius dankzij het tweejarige traineeship dat de Rijksoverheid aanbiedt aan IT-talenten. “Na de middelbare school wilde ik graag de richting van ICT op gaan. Ik vreesde echter dat het saai zou zijn omdat er weinig contact is met mensen. Daarom volgde ik in eerste instantie een opleiding met een focus op de interactie tussen mens en techniek. Toch bleef ICT me enorm interesseren. Ik meldde me aan bij het Rijkstraineeship-programma.  Dat gaf me een mooie gelegenheid om gedurende twee jaar mee te kijken bij drie werkgevers. Bij Logius kan ik helemaal de kant van de techniek op gaan en toch de belangen van mens en maatschappij dienen.”

Ontwikkeling stimuleren

Logius voelde voor Aytekin vanaf het eerste moment als ‘thuis’. “Logius is een fijne werkgever die de ontwikkeling van medewerkers enorm stimuleert. Als je de juiste karaktereigenschappen en talenten hebt, krijg je de kans om je potentieel en kwaliteiten te maximaliseren. Zo kon ik me ontwikkelen tot SIEM-specialist in het Security Operations Center.”

Spelleider

Aytekin is bovendien als spelleider betrokken bij de grootschalige oefeningen van de Nationale Anti-DDoS-coalitie. Dat is een samenwerkingsverband van overheden, internetproviders en -exchanges, academische instanties, non-profitorganisaties en banken. In een jaarlijkse oefening testen de deelnemers de cyberweerbaarheid van hun diensten. Dit gebeurt door middel van een oefening waarbij ze de systemen flink onder vuur nemen. Aytekin regelt als spelleider alles voor het ‘plan van aanval’ van de DDoS-oefeningen. “Ik bepaal mede op welk moment de aanval plaatsvindt, welke vorm deze heeft en welke doelwitten geraakt worden.”

Dit maakt het werk leuk, afwisselend en inspirerend voor de SIEM-specialist. Het meest overtuigende argument om bij Logius te blijven na haar traineeship was echter dat zij daar vriendschappen voor het leven vond. “Sterker nog, veel collega’s voelen als nieuwe familieleden. De organisatie van Logius is heel divers en dat haalt mensen uit hun bubbel. Medewerkers worden niet nagekeken als zij een fout maken en wie een goed idee heeft krijgt de mogelijkheid om dat te ontwikkelen. Ik heb nooit het gevoel dat ik er niet bij hoor.”

Geen loze kreet

Diversiteit is voor Logius dan ook niet zomaar een kreet, benadrukt Aytekin. “Bij Logius is het van cruciaal belang dat een zo groot mogelijke diversiteit aan mensen de organisatie verrijkt. Want als wij de maatschappij reflecteren, kunnen we er beter voor zorgen dat de digitale overheid werkt voor iedereen.”

Ook werken bij Logius?