Main content
Intermediairs die langdurig belastingzaken doen namens hun klanten, kunnen vanaf 1 september 2021 doorlopende machtigingen laten registreren. Met een machtiging kunnen zij digitaal berichten en gegevens ophalen, die de Belastingdienst aan hun klanten stuurt.
Met een doorlopende machtiging hoeft de intermediair niet voor elk belastingjaar of toeslagjaar om toestemming te vragen. En zijn klanten hoeven niet langer ieder jaar toestemming te geven. Dit bespaart alle betrokkenen een hoop werk.
Hoe werkt een doorlopende machtiging?
Tot nu moest een intermediair voor iedere belastingsoort en ieder aangiftejaar of toeslagjaar, een machtiging aanvragen. Zijn klanten kregen ieder jaar, voor iedere machtiging een brief, waarmee ze de machtiging moesten goedkeuren.
Vanaf 1 september 2021 kan een intermediair eenmalig een doorlopende machtiging aanvragen met de software waarmee hij Digipoort van Logius benadert. De Belastingdienst vraagt ook eenmalig via een brief, aan de klant of zij voor toekomstige jaren zijn belastinggegevens aan de intermediair mogen sturen. De klant kan vervolgens per belastingmiddel toestemming geven. Daarna blijft de machtiging geldig totdat de registratie wordt ingetrokken. Zowel de intermediair als zijn klant kan op elk moment de machtiging weer intrekken.
Niet voor alle belastingsoorten
De doorlopende machtiging is mogelijk voor de inkomstenbelasting, btw, vennootschapsbelasting en toeslagen.
Doorlopende machtiging afhankelijk van software
Wanneer een intermediair ook daadwerkelijk doorlopende machtigingen kan registreren, is afhankelijk van de software waarmee hij de aanvraag registreert. Ga naar de website van de softwareleverancier voor informatie per wanneer de registratie van de doorlopende machtiging in de software mogelijk is.
Registratie voor 1 december
Als u voor de Vooraf ingevulde aangifte (VIA) 2021 gebruik wilt maken van de doorlopende machtiging, dan moet deze machtiging voor 1 december 2021 bij de Belastingdienst zijn geregistreerd. Vraag de doorlopende machtiging dus direct aan wanneer uw softwareleverancier deze mogelijkheid aanbiedt.
Meer informatie
Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over doorlopende machtigingen. Bijvoorbeeld ook de peildata waarop wordt bepaald welke doorlopende machtigingen geldig zijn. En vervolgens automatische uitbreiding plaatsvindt voor de Serviceberichten van het volgende aangifte- of toeslagjaar.
De rol van Logius
Logius zorgt voor de beschikbaarheid, juiste werking, continuïteit en beveiliging van Digipoort. Digipoort is de ICT-centrale waar berichtenverkeer voor de overheid afgehandeld wordt, ook de digitale berichten van de Belastingdienst.
Daarnaast beheert Logius het machtigingenregister en maakt de juiste koppelingen tussen alle systemen. In het machtigingenregister staat welke organisatie gemachtigd is voor het digitaal ophalen van berichten en gegevens voor een specifieke klant.