Main content

Wat is DigiToegankelijk?

DigiToegankelijk is de Nederlandse naam voor de standaard waarmee overheidsorganisaties hun websites en apps toegankelijk moeten maken voor alle burgers. Toegankelijk betekent hier bruikbaar voor iedereen: jong, oud, met of zonder beperking.

De Nederlandse overheid wil dat openbare voorzieningen te gebruiken zijn voor alle burgers. Niet alleen gebouwen of het openbaar vervoer, maar ook digitale voorzieningen als websites en apps. Daarom is digitale toegankelijkheid wettelijk verplicht voor alle overheidsorganisaties.

Gebaseerd op de WCAG

DigiToegankelijk is gebaseerd op een internationale toegankelijkheidsstandaard: de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze standaard is in beheer bij het World Wide Web Consortium (W3C). Als een website of app aan de eisen van Digitoegankelijk voldoet, garandeert dit maximale toegankelijkheid door het toepassen van technische en inhoudelijke ontwerpprincipes.

Een website die toegankelijk is scoort bovendien beter op de volgende punten:

  • Gebruiksvriendelijkheid: het gemak waarmee bezoekers de website kunnen gebruiken, los van technologische of persoonlijke beperkingen.
  • Vindbaarheid: de vindbaarheid van een website in zoekmachines, maar ook de vindbaarheid van informatie bij gebruik van hulpmiddelen zoals voorleessoftware. Als een website zonder opmaak en interactie nog steeds begrijpelijk is, komt dat de vindbaarheid enorm ten goede.
  • Compatibiliteit: de mate waarin de website te gebruiken is in diverse browsers en op verschillende platformen, mobiele telefoons en tablets.
  • Bereik: de ondersteuning van een zo groot mogelijke doelgroep, inclusief bezoekers met een beperking en bezoekers die verouderde technologie of software gebruiken.
  • Duurzaamheid: de mate waarin een website aangepast en onderhouden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het eenvoudig veranderen van de vormgeving van de website.