Main content

Met DigiD kunnen personen zich online identificeren bij dienstverleners met een publieke taak. DigiD biedt deze dienstverleners een mate van zekerheid over wie er inlogt op hun website.

2017

Continue stijging in gebruik

Het aantal authenticaties met DigiD is ook in 2017 verder gestegen. Er is ruim 280 miljoen keer succesvol ingelogd bij meer dan 600 publieke dienstverleners. Dit is een toename van 20 miljoen vergeleken met 2016. Het meest werd ingelogd bij de Belastingdienst, de UWV en MijnOverheid. In het voorjaar werd het mogelijk om in te loggen met de DigiD app. De app is inmiddels 1,5 miljoen keer gedownload. 

Versterking DigiD

Het afgelopen jaar is er veel geïnvesteerd in de versterking van DigiD. In het voorjaar werd een nieuwe manier van inloggen gelanceerd: de DigiD app. Eind 2017 werd de DigiD app ook geschikt om een eenmalige controle uit te voeren op een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Door het uitlezen van de chip met een NFC-lezer in de telefoon. Na de controle is de app geschikt om in te loggen bij organisaties die een hoger niveau van beveiliging vereisen. De RDW vereist als eerste organisatie deze hogere beveiliging voor het online overschrijven van een auto.

2018

Inloggen met rijbewijs

In 2018 kunnen burgers ook inloggen met hun rijbewijs en een pincode. Daarvoor hebben ze een nieuw rijbewijs, de DigiD app of een kaartlezer nodig. Met deze inlogmethode kan de identiteit van de gebruiker met nog meer zekerheid worden vastgesteld, zodat organisaties  zeer privacygevoelige informatie, zoals financiële of medische gegevens, straks ook online beschikbaar kunnen stellen. Verder richt DigiD zich op het uitwerken van alternatieven voor de nieuwe inlogmethoden voor mensen die bijvoorbeeld geen smartphone met NFC-lezer hebben.

 

Actieve Digid's: 13,5 miljoen (2016: 13,5 miljoen) Authenticaties: 280 miljoen (2016: 258 miljoen) Aangesloten organisaties: 623 (2016: 570) Beschikbaarheid: 99,88% (Basis), 99,82% (Midden), 99,5% (Norm)

Inloggen met DigiD app

Inloggen met de DigiD app kan op twee manieren. Op een telefoon of tablet logt de gebruiker in met alleen een pincode. Of de gebruiker logt in op zijn computer, via de app. Dan scant hij eerst de QR-code en voert hij zijn pincode in. Het invullen van een wachtwoord hoeft dus niet meer.