Veilig zakendoen met de overheid is één van de belangrijkste speerpunten van Logius. Logius doet dat niet alleen. Veilig zakendoen met de overheid is een samenspel waarin iedereen een eigen taak heeft in de veiligheidsketen.
Logius werkt doorlopend aan het in de lucht houden van belangrijke systemen. 24 uur per dag, 7 dagen per week, moeten de systemen functioneren om burgers, bedrijven en overheden zaken met elkaar te laten doen. We zijn voorbereid op allerlei soorten beveiligingsincidenten en aanvallen en doen er achter de schermen alles aan om de dienstverlening te laten doordraaien. Door middel van technische innovatie, het versterken van de weerbaarheid en voorlichting houden we onze systemen veilig in de lucht.
Zo houden we de digitale overheid veilig en beschikbaar.
Veiligheid is relatief, en 100% veilig bestaat niet. We stoppen veel energie en kennis in de veiligheid van onze systemen en de data. Mocht er onverhoopt iets plaatsvinden wat de integriteit van systemen of data in gevaar brengt, zijn we voorbereid. We werken er hard aan om te voorkomen dat gebruikers daar hinder van ondervinden.
Logius test zijn systemen en ketens met als doel om iedereen veilig zaken te laten doen met de overheid. We zoeken actief naar zwakke plekken en in samenwerking met gespecialiseerde partijen werken we continu aan een zo hoog mogelijk niveau van veiligheid.
Samen houden we het veilig. Ook burgers en afnemers hebben een verantwoordelijkheid in deze veiligheidsketen. Nog steeds zijn cybercriminelen actief op zoek naar data van burgers om geld of identiteitsgegevens afhandig te maken. Ook de gebruikers van onze systemen moeten zorgvuldig en integer omgaan met deze data. Tips over hoe cybercriminaliteit te voorkomen zijn te vinden op onze website. Samen zorgen we ervoor dat u veilig zaken kunt doen met de overheid.
‘Toen Nederland in lockdown ging en zaken vooral digitaal geregeld moesten worden, kwamen er steeds meer meldingen binnen over phishing’, vertelt Roeland. Hij is een van de medewerkers die bij Logius, DigiD en MijnOverheid veilig houdt.
Je wilt iets met de overheid regelen. Je pakt je DigiD app erbij, maar ziet opeens dat er op vreemde momenten is ingelogd. Wat doe je dan?
Bijna iedereen in Nederland heeft een DigiD. Een heel makkelijke en veilige manier om bij veel organisaties je zaken te kunnen regelen. Dat zijn vaak zeer persoonlijke zaken. Die wil je niet in verkeerde handen laten vallen.