Digitaal zakendoen met de overheid was nog nooit zo belangrijk. In het jaar dat het coronavirus Nederland in zijn greep hield, kon iedereen gebruikmaken van onze diensten. Altijd en overal. Dat kon doordat de diensten van Logius continu beschikbaar én veilig waren. Achter de schermen werken onze medewerkers dag in dag uit aan die veiligheid en beschikbaarheid.
Strijd tegen internetcriminaliteit
Zo voeren we samen met andere overheidsorganisaties, kenniscentra en experts de strijd tegen internetcriminaliteit. Met succes. Ondanks een stijging van het aantal cyberaanvallen, bleef de beschikbaarheid van onze dienstverlening in 2020 gemiddeld 99,9%.
Logius merkte dit jaar honderden ongewenste activiteiten op, zoals DDoS aanvallen en phishing. Dat is veel meer dan de voorgaande jaren. We onderzoeken elke phishing melding. Uit voorzorg halen we dan ook de betreffende websites en domeinnamen offline. Logius werkt met standaarden om de veiligheid te garanderen zoals het actief bestrijden van e-mailspoofing om zo phishing tegen te gaan. Daarmee is ook voldaan aan de informatieveiligheid standaarden van het Forum Standaardisatie.
Ondanks een stijging van het aantal cyberaanvallen, bleef de beschikbaarheid van onze dienstverlening in 2020 gemiddeld 99,9%.
Aangifte
We hebben onze samenwerking met de politieteams ‘High Tech Crime’ en ‘Digitale Expertise’ versterkt. Bij een strafbaar feit doet Logius aangifte. En met die aangiften kon de politie dit jaar meerdere keren een verdachte aanhouden en zo de veiligheid verder vergroten.
Als anderen je DigiD-gegevens hebben, kun je de dupe worden van identiteitsfraude. In nauwe samenwerking met andere overheidsorganisaties helpt Logius je als het misgaat. We nemen contact met je op en verwijderen dan het DigiD-account, zodat je een nieuw account kunt aanvragen. Zo bezit je weer als enige wat je nodig hebt voor jouw digitale overheid. In 2020 heeft Logius 842 DigiD-accounts verwijderd vanwege mogelijke fraude. Wie hulp wil om zaken digitaal te regelen, kan veilig toestemming geven via DigiD Machtigen.
Zo droegen we in 2020 bij aan een veilige en beschikbare digitale overheid. Een doelstelling waar we in 2021 mee verder gaan.